What the Health?

What the Health is de nieuwe documentaire van Kip Andersen, de maker van Cowspiracy. Kip was in Rotterdam voor een screening van zijn nieuwe film en kwam daarvoor bij ifund langs.

Een belangrijk onderdeel van de missie van Kip Andersen is om mensen bewust te maken van de gevolgen van de bio-industrie. Cowspiracy richtte zich op de effecten op natuur en klimaat van de bio-industrie, in de eerste plaats vleesconsumptie. What the Health richt zich op de effecten van de consumptie van dierlijk voedsel op onze gezondheid. Cowspiracy werd een groot succes, kwam op Netflix en droeg bij aan het meer mainstream worden van een (meer) plantaardige levensstijl.

Kip was vorige week enkele paar dagen in Nederland ter promotie van zijn nieuwe documentaire en kwam langs bij Bluecity en we hadden een -uiteraard veganistische- lunch met hem bij Aloha in Bluecity. Ook al zijn we wat minder zeker van de effecten op het menselijk lichaam dan die op het klimaat, we hopen dat “What the Health” verder bijdraagt aan de trend richting een (meer) plantaardige levensstijl. Want de impact van de bio-industrie op mens, klimaat en milieu zijn veel groter dan veel mensen zich bewust zijn. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • er jaarlijks wordt een gebied ter grootte van ongeveer viermaal Nederland aan Tropisch regenwoud gekapt en dat de voornaamste oorzaak de productie van veevoer is?
  • de vleesindustrie verantwoordelijk voor meer broeikasgassen dan alle transport in de wereld bij elkaar?
  • Er meer dan 15.000 liter water wordt gebruikt om 1 kilogram rundvlees te “produceren”?

We raden Kip’s documentaires aan: kiezen voor een plantaardig(er) dieet is één van de meest impactvolle beslissingen die je als consument kan maken. Voor de wereld (“cowspiracy”), en voor jezelf (“what the health”), zelfs als er wat minder bewijs is dan de laatste film suggereert. Beide films zijn online beschikbaar.

Ifund stimuleert de eiwittransitie, de transitie naar een (meer) plantaardig dieet. Heb je een concreet idee dat hieraan bijdraagt en denk je dat we je kunnen ondersteunen in de realisatie ervan? Neem dan contact met ons op.