Muuras winnaar van de Circular Challenge: Hoogbouw

Muuras is uitgeroepen tot winnaar van BlueCity Circular Challenge*: Hoogbouw!

Hoe kan een fictief hoog gebouw zo circulair mogelijk worden gemaakt? Dat was de vraag die werd beantwoord tijdens deze speciale editie van de BlueCity Circular Challenge waarvan de finale plaatsvond op 6 juli 2020. Vijf teams zijn aan de slag gegaan om hoogbouw zo circulair mogelijk te maken, met aan het einde van drie bijzondere maanden één winnaar: team Muuras!

Team Muuras heeft gekeken naar de optimale inzet van rioolwater, bijvoorbeeld door het benutten van nutriënten of terugwinning van warmte. Hun oplossing: ‘living wall’ als lokale rioolwaterzuiveringsinstallatie, gebaseerd op het oer-Hollandse moeraslandschap. In dit systeem wordt grijs water ingezet als irrigatie: het ‘moeras’ op de living wall filtert de urine uit het water, wat vervolgens ingezet kan worden als wc-water. Daarnaast absorbeert het systeem CO2, geeft zuurstof af, neemt warmte op en dempt het omgevingsgeluid. Door het innovatieve karakter, schaalbaarheid, de praktische inzetbaarheid én de architectonische schoonheid heeft de jury team Muuras als winnaar verkozen.

*De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst door binnen zes weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit een eigen reststroom. Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke startups en veelbelovende innovaties.