Rechtstreex

Rechtstreex is een online platform waarop consumenten direct kunnen bestellen bij lokale boeren en voedselmakers. Hierdoor ontstaat er een kortere voedselketen waarin de producent een eerlijke prijs krijgt, en de consument bewustere keuzes kan maken. Na het team een aantal jaar gekend te hebben heeft ifund in oktober 2020 geïnvesteerd in Rechtstreex. 

Rechtstreex biedt met haar platform een oplossing voor de problematiek rondom de huidige voedselketen. Deze is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en producent steeds verder uit elkaar komen te staan.

Rechtstreex pakt dit probleem aan door een transparante en lokale voedselketen te faciliteren. Op het platform van Rechtstreex kunnen klanten online seizoensproducten bestellen van ruim 100 boeren en makers uit de regio Rotterdam. Smaakvolle, verse seizoensproducten, waarvan je weet door wie ze zijn gemaakt, met een eerlijke prijs voor de boer en zonder onnodige tussenschakels. Op deze manier kan de productie beter afgestemd worden op de vraag en wordt de voedselketen weer in eigen hand genomen en kunnen er op collectief niveau stappen worden genomen ter verduurzaming van de gehele keten.

De missie van Rechtstreex is om het eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat er wordt geconsumeerd van lokale boeren en makers komt. Deze missie sluit goed aan bij de toekomstvisie van ifund voor een regionaal, transparant en socialer voedselsysteem.

Gerelateerde activiteiten

Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en… Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer