Stichting ifund investeert in De Clique

Stichting ifund investeert samen met co-investeerders een half miljoen euro in De Clique, waarmee het bedrijf haar opschaling kan versnellen. De Clique biedt een grondstoffenservice aan voor het scheiden en CO2-neutraal ophalen van organische reststromen. De grondstoffen worden verwerkt tot producten, die vervolgens terug geleverd worden aan klanten: een hyperlokale circulaire keten.

Op dit moment gaat het overgrote deel van de groente- en fruitresten nog de verbrandingsoven in. Dit terwijl biostromen zoals koffiedik en sinaasappelschillen ook een waardevolle grondstof kunnen vormen om nieuwe producten van te maken. De Clique draagt met haar oplossing bij aan de transitie richting de verwaarding van deze reststromen: afval bestaat niet.

De Clique haalt met haar grondstoffenservice biostromen CO2-neutraal op bij bedrijven, supermarkten en horeca in stedelijke gebieden. Met deze reststromen worden vervolgens nieuwe producten ontwikkeld zoals brood, zeep en bier. De Clique is in 2019 gestart door Anja Cheriakova en Bas van Abel, die beiden uitgebreide ervaring hebben binnen sociaal ondernemerschap (o.a. BinBang en Fairphone). Het bedrijf is begonnen in Utrecht, waar ze inmiddels meer dan 60 klanten hebben, waaronder Hoog Catharijne en Universiteit Utrecht. De financiering zal onder andere gebruikt worden voor een eigen oesterzwamkwekerij en nieuwe composteerinstallatie. Ook zal de investering ingezet worden om de uitbreiding naar andere steden te versnellen; Utrecht dient daarbij als blauwdruk voor de opschaling.

Eerder ontving De Clique al financiƫle bijdragen van onder andere Stichting DOEN, ROM Regio Utrecht en Tekkoo. Deze investering is gedaan op basis van de principes van steward ownership, samen met co-investeerders Fair Capital Partners, Blue Parasol Investments en Pymwymic Donor Involve Fund. Via deze constructie wordt de zeggenschap over De Clique ondergebracht in een aparte stichting, waardoor de missie van het bedrijf op de lange termijn gewaarborgd wordt.

Oprichters Anja en Bas