NEFFA

Na een successvolle pre-launch tijdens Biofabricate in NYC en Global Change Award in Stockholm, was New Fashion Factory (NEFFA) klaar om gepresenteerd te worden aan de wereld. Hun geautomatiseerde productiemethode stelt modemerken in staat in 3D te produceren met biomaterialen. Hiermee biedt de onderneming een totaaloplossing voor de huidige vervuilende productieketens.

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld: de sector is verantwoordelijk voor 8 tot 10% van de mondiale CO2 uitstoot en neemt ~20% van de totale industriële watervervuiling voor zijn rekening. Conventionele materialen zoals katoen hebben ongelooflijk veel grondstoffen nodig, halffabricaten reizen de hele wereld over voor verschillende stappen in het productieproces en overproductie is verankerd in de fundamenten van het businessmodel van modemerken.

Bij NEFFA wordt het design direct in 3D gemaakt, waarmee naadloze ontwerpen mogelijk worden en snijafval voorkomen wordt. Een digitale interface maakt het mogelijk in een oogwenk allerlei texturen te printen. Het ultieme design word omgetoverd tot een recyclebare 3D mal door verschillende high-tech systemen. Dit is voornamelijk mogelijk omdat de productiemethode niet gepaard gaat met hitte of hoge druk. In de tussentijd, wordt de biomassa geproduceerd in grote fermentatietanks. Momenteel werkt NEFFA met mycelium, en produceert een materiaal genaamd MycoTEX. Het productiesysteem werkt echter ook met andere biomaterialen die geproduceerd kunnen worden met vloeibare fermentatie, zoals algen of zelf collageen. 

The evolutie van NEFFA begon bij MycoTEX, in 2014 opgericht door Aniela Hoitink, die sindsdien de methode en het materiaal heeft ontwikkeld. Het team bestaat verder uit Nicoline van Enter, gerenommeerd trendwatcher en mode-expert, die in 2020 is aangehaakt. Het management team wordt ondersteund door een ervaren groep adviseurs, die parttime bij de onderneming betrokken zijn. Ifund heeft in oktober 2021 in MycoTEX geïnvesteerd, samen met co-investeerder ROM Utrecht Region. Stichting DOEN is bij de onderneming betrokken als subsidieverstrekker.