Voedsel

Het mondiale voedselsysteem is gebaseerd op grootschalige en industriële productie van zoveel mogelijk voedsel. Tegelijk is er in ons deel van de wereld sprake van enorme voedselverspilling, overgewicht en sterke toename van voedselgerelateerde ziekten, zoals diabetes. Het gesleep met voedsel en grondstoffen voor voedsel over de hele wereld zorgt bovendien voor een directe relatie tussen ons menu en de problemen op het gebied van water, energie en milieu.

Ifund ziet een voedselsysteem voor zich dat voor een flink deel regionaal is georganiseerd, kwaliteit voorop stelt en de consument weer in relatie brengt met de producent. Daarbij is een aanpassing van ons menu misschien wel de belangrijkste uitdaging. Vlees legt het grootste beslag op grond, water en energie. Ifund zoekt dus oplossingen die zowel productie als consumptie van voedsel duurzamer, lokaler en maatschappelijker maken.

Gerelateerde activiteiten

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer

Ifund investeert in Mush Nepal

Voor paddenstoelenkweek is zaad (broed) nodig dat nu geïmporteerd wordt uit buurlanden China en India. De zaden zijn levende organismen en ten gevolge van transport en contaminatie is de kwaliteit van het zaad eenmaal in Nepal zo slecht dat er grote verliezen in productie (50%) optreden. Lokale zaadproductie is door gebrekkige kennis en faciliteiten ook… Lees meer

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer

Cowspiracy

De documentaire Cowspiracy gaat over de invloed van de vleesindustrie op de grootste problemen, waar we op Aarde mee te maken hebben.Lees meer

Aquaponics

Ondernemer Alex Konijnenburg vroeg ifund om mee te denken over zijn plannen. Na een campagne voor een huis-tuin-en-keuken aquaponics farm op kickstarter, wilde hij en zijn compagnon onderzoeken, of ze ook een grotere farm konden ontwikkelen, voor bedrijfsleven en horeca.Lees meer