BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.

Dit iconische pand valt sinds kort in de failliete boedel van het Lips concern en de curator zoekt naar een koper. De ondernemers van RotterZwam hebben het initiatief genomen om met meer ondernemers in contact te komen, die zich richten op een van de circulaire businesscases uit de “the blue economy”, het bekende boek van Gunter Pauli.

Dit plan past precies binnen de doelstelling van stichting ifund, om een impact incubator in Rotterdam op te richten. Ifund heeft zich aangesloten bij dit inititief en werkt intensief mee aan het onderzoek naar het pand en de mogelijkheden van het plan.

BlueCity010 moet een samenkomen worden van duurzame ondernemers, kennisinstellingen en de stad. Een open plek, waar kennis gedeeld wordt, en waar iedereen kan zien hoe de economie en voedselvoorziening van de toekomst eruit ziet. De ondernemers gebruiken elkaars reststromen als nieuwe grondstoffen, sluiten kringlopen en bouwen een nieuw ecosysteem, naar voorbeeld van de circulaire natuur.

Gerelateerde activiteiten

De Streekboer ontvangt groei-investering van ifund

De Streekboer is in 2015 opgericht door Sandra Ronde. Via het platform kunnen consumenten groenten, fruit, vlees, zuivel, brood en meer rechtstreeks van de lokale boer bestellen. De boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of zijn af te halen bij een van de ruim dertig afhaalpunten in Noord-Nederland. Met deze activiteiten draagt de onderneming bij aan een… Lees meer

Nieuw groeikapitaal voor Jack Bean door ifund en Stichting DOEN

Jack Bean is in 2018 opgericht door sociaal ondernemer Mathijs Huis in ’t Veld en duurzame chef en restaurantondernemer Pepijn Schmeink. Het bedrijf serveert lokaal en 100% plantaardig eten op drukke plekken in de stad, en is een pionier in de transitie naar een gezonder en duurzamer dieet. Hierbij hanteert Jack Bean een ketenaanpak, waarbij… Lees meer

Investering voor MycoTEX door ifund en ROM Utrecht Region

Met deze technologie stelt MycoTEX modemerken in staat producten te fabriceren die minder energie, water en chemicaliën nodig hebben dan conventionele materialen zoals leer en textiel. Bovendien wordt het product in 3D vervaardigd in plaats van 2D, wat resulteert in minder snijafval. Verder leent de methode zich uitstekend voor lokale productie, waardoor veel onnodige transportkilometers… Lees meer

Reliving haalt eerste investering op bij stichting ifund

“Reliving moet een plek zijn waar je als eerste een kijkje neemt wanneer je op zoek bent naar een interieuritem,” aldus Ananda van Doorn, medeoprichter van Reliving. Sinds de oprichting in 2019 is het team hard op weg om deze visie waar te maken. Hiermee hoopt Reliving een tegengeluid te kunnen bieden aan fast furniture.… Lees meer

Stichting ifund investeert in De Clique

Op dit moment gaat het overgrote deel van de groente- en fruitresten nog de verbrandingsoven in. Dit terwijl biostromen zoals koffiedik en sinaasappelschillen ook een waardevolle grondstof kunnen vormen om nieuwe producten van te maken. De Clique draagt met haar oplossing bij aan de transitie richting de verwaarding van deze reststromen: afval bestaat niet. De… Lees meer

Ifund verstrekt lening aan La Almendrehesa

La Almendrehesa is ontstaan vanuit de organisatie AlVelAl, wat op zichzelf een initiatief is van Commonland. AlVelAl is opgezet in 2014 met het doel lokale boeren in de Altiplano te ondersteunen in het gebruik van methodes voor regeneratieve landbouw. Op deze manier kan land dat is aangetast door bodemerosie en droogte als gevolg van monocultuur… Lees meer

Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en… Lees meer

Muuras winnaar van de Circular Challenge: Hoogbouw

Hoe kan een fictief hoog gebouw zo circulair mogelijk worden gemaakt? Dat was de vraag die werd beantwoord tijdens deze speciale editie van de BlueCity Circular Challenge waarvan de finale plaatsvond op 6 juli 2020. Vijf teams zijn aan de slag gegaan om hoogbouw zo circulair mogelijk te maken, met aan het einde van drie… Lees meer

Waterweg winnaar van de Circular Challenge 2018

Hoogheemraadschap Delfland had de deelnemers uitgedaagd een product te maken uit baggerspecie. De overwegend vrouwelijke groep studenten maakte een tegel van de reststroom van Hoogheemraadschap Delfland. Deze reststroom bestond voornamelijk uit drab dat uit sloten gevist wordt. De studenten mixten deze drab (voornamelijk bestaande uit modder) met cement en ontwikkelden een waterdoorlatende tegel. Daarmee wordt… Lees meer

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer