Voedsel

Het mondiale voedselsysteem is gebaseerd op grootschalige en industriële productie van zoveel mogelijk voedsel. Tegelijk is er in ons deel van de wereld sprake van enorme voedselverspilling, overgewicht en sterke toename van voedselgerelateerde ziekten, zoals diabetes. Het gesleep met voedsel en grondstoffen voor voedsel over de hele wereld zorgt bovendien voor een directe relatie tussen ons menu en de problemen op het gebied van water, energie en milieu.

Ifund ziet een voedselsysteem voor zich dat voor een flink deel regionaal is georganiseerd, kwaliteit voorop stelt en de consument weer in relatie brengt met de producent. Daarbij is een aanpassing van ons menu misschien wel de belangrijkste uitdaging. Vlees legt het grootste beslag op grond, water en energie. Ifund zoekt dus oplossingen die zowel productie als consumptie van voedsel duurzamer, lokaler en maatschappelijker maken.

Gerelateerde activiteiten

De Streekboer ontvangt groei-investering van ifund

De Streekboer is in 2015 opgericht door Sandra Ronde. Via het platform kunnen consumenten groenten, fruit, vlees, zuivel, brood en meer rechtstreeks van de lokale boer bestellen. De boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of zijn af te halen bij een van de ruim dertig afhaalpunten in Noord-Nederland. Met deze activiteiten draagt de onderneming bij aan een… Lees meer

Nieuw groeikapitaal voor Jack Bean door ifund en Stichting DOEN

Jack Bean is in 2018 opgericht door sociaal ondernemer Mathijs Huis in ’t Veld en duurzame chef en restaurantondernemer Pepijn Schmeink. Het bedrijf serveert lokaal en 100% plantaardig eten op drukke plekken in de stad, en is een pionier in de transitie naar een gezonder en duurzamer dieet. Hierbij hanteert Jack Bean een ketenaanpak, waarbij… Lees meer

Ifund verstrekt lening aan La Almendrehesa

La Almendrehesa is ontstaan vanuit de organisatie AlVelAl, wat op zichzelf een initiatief is van Commonland. AlVelAl is opgezet in 2014 met het doel lokale boeren in de Altiplano te ondersteunen in het gebruik van methodes voor regeneratieve landbouw. Op deze manier kan land dat is aangetast door bodemerosie en droogte als gevolg van monocultuur… Lees meer

Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en… Lees meer

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer

Ifund investeert in Mush Nepal

Voor paddenstoelenkweek is zaad (broed) nodig dat nu geïmporteerd wordt uit buurlanden China en India. De zaden zijn levende organismen en ten gevolge van transport en contaminatie is de kwaliteit van het zaad eenmaal in Nepal zo slecht dat er grote verliezen in productie (50%) optreden. Lokale zaadproductie is door gebrekkige kennis en faciliteiten ook… Lees meer

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer

Aquaponics

Ondernemer Alex Konijnenburg vroeg ifund om mee te denken over zijn plannen. Na een campagne voor een huis-tuin-en-keuken aquaponics farm op kickstarter, wilde hij en zijn compagnon onderzoeken, of ze ook een grotere farm konden ontwikkelen, voor bedrijfsleven en horeca.Lees meer