Ifund investeert in Mush Nepal

In samenwerking met Onetowatch investeert ifund in de Nepalese producent van paddenstoelenzaad Mush Nepal pvt. ltd. Hiermee beogen we een bijdrage te leveren aan regionaal duurzaam voedselsysteem, gebaseerd op plantaardige eiwitten.

Voor paddenstoelenkweek is zaad (broed) nodig dat nu geïmporteerd wordt uit buurlanden China en India. De zaden zijn levende organismen en ten gevolge van transport en contaminatie is de kwaliteit van het zaad eenmaal in Nepal zo slecht dat er grote verliezen in productie (50%) optreden. Lokale zaadproductie is door gebrekkige kennis en faciliteiten ook ondermaats/nauwelijks aanwezig. Suman Maharjan, oprichter en CEO van Mush, heeft de paddenstoelenkweek om die reden verruild voor zaadproductie en na enkele jaren ontwikkeling heeft het bedrijf het proces nu onder controle. Er is aanzienlijk meer vraag naar het product dan nu geleverd kan worden. Ifund stapt in om de benodigde groei te realiseren; de investering wordt in de eerste plaats aangewend om een nieuwe moderne productiefaciliteit te realiseren.

De impact van Mush Nepal is voornamelijk indirect: Mush zorgt ervoor dat boeren impact maken. Zo wordt er agrarisch afval gebruikt voor productie paddenstoelen. Ook dragen paddenstoelen bij aan de eiwit-transitie: paddenstoelen fungeren als vleesvervanger, zeker ook belangrijk in landen als Nepal met een overwegend vegetarische bevolking. Verder wordt import van inferieur broed uit China wordt voorkomen en draagt de investering bij aan een meer lokaal, veiliger en schoner voedselsysteem.

Gerelateerde activiteiten

Waterweg winnaar van de Circular Challenge 2018

Hoogheemraadschap Delfland had de deelnemers uitgedaagd een product te maken uit baggerspecie. De overwegend vrouwelijke groep studenten maakte een tegel van de reststroom van Hoogheemraadschap Delfland. Deze reststroom bestond voornamelijk uit drab dat uit sloten gevist wordt. De studenten mixten deze drab (voornamelijk bestaande uit modder) met cement en ontwikkelden een waterdoorlatende tegel. Daarmee wordt… Lees meer

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer

Blueroof winnaar van de Circular Challenge 2017

BlueRoof ontwikkelt een substraat uit het roostergoed van de afvalwaterzuivering. In 2020 verwachten ze de eerste daken van een groen dak met het BlueRoof substraat op commerciele schaal toe te passen, maar tot die tijd moet er nog veel worden ontwikkeld en getest in samenwerking met de Hoogheemraadschappen van bv. Schieland en de Krimpenerwaard. Het… Lees meer

Ifund investeert in Bundles

Ifund heeft samen met Bundles een vorm gevonden voor financiering van apparaten, die binnen een abonnementsmodel aan klanten ter beschikking worden gesteld. Zo versnellen we de circulaire economie en stimuleren we het betalen voor gebruik van een apparaat in plaats van het bezit ervan. Lees meer

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer

Cowspiracy

De documentaire Cowspiracy gaat over de invloed van de vleesindustrie op de grootste problemen, waar we op Aarde mee te maken hebben.Lees meer

Aquaponics

Ondernemer Alex Konijnenburg vroeg ifund om mee te denken over zijn plannen. Na een campagne voor een huis-tuin-en-keuken aquaponics farm op kickstarter, wilde hij en zijn compagnon onderzoeken, of ze ook een grotere farm konden ontwikkelen, voor bedrijfsleven en horeca.Lees meer