Food

The global food system is based on large-scale and industrial production of as much food as possible. Having said that, there is an enormous amount of food wasted in our part of the world, obesity and a surge in food-related illness such as diabetes. The transportation of food and related raw materials all over the world results in a direct relationship between our daily menu and the problems related to water, energy and the environment.

Ifund envisages a food system that is largely regionally organised, where quality holds the upper hand and in which the consumer is once again brought into direct contact with the producer. The most significant challenge is likely to be that of adapting our menu. Meat production makes a substantial impact on land, water and energy. Ifund seeks solutions to render both production and consumption more sustainable, more local and more community based.

Related activities

Bluecity010

Dit iconische pand valt sinds kort in de failliete boedel van het Lips concern en de curator zoekt naar een koper. De ondernemers van RotterZwam hebben het initiatief genomen om met meer ondernemers in contact te komen, die zich richten op een van de circulaire businesscases uit de “the blue economy”, het bekende boek van Gunter Pauli.… read more

Cowspiracy

En waarom eigenlijk maar weinig mensen al deze dingen weten. Het is misschien een te ongemakkelijke waarheid, an too inconvenient truth. Ifund geeft deze DVD regelmatig weg, als doorgeef DVD. Heb je de film van ifund gekregen en wil je reageren? Doe dat dan via deze pagina. De film is ook online te bekijken, via… read more

Aquaponics

In enkele gesprekken werd samen het businessplan doorgenomen. Enerzijds om de businesscase voor de klanten helder te krijgen. Uit welke kosten elementen bestaat een systeem, zoals materialen, arbeid. Welke onzekerheden zitten nu nog in deze calculatie, zijn er al zekere offertes van leveranciers, etc. Uiteindelijk bepaalt dit wat een reële kostprijs per unit is en… read more