Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam.

Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen een sterk team met verschillende achtergronden. Zo heeft Mathijs onder andere eerder als ondernemer al succesvol NLvoorelkaar opgericht en was Pepijn onder ander chef en oprichter van restaurant Dertien. Mathijs benaderde ifund omdat hij zijn ondernemerschap wilde inzetten om iets aan de klimaatverandering te doen, en na het zien van de documentaire cowspiracy en het lezen van het boek de Verborgen Impact besloot dat hij zich wilde gaan inzetten voor de transitie naar een meer plantaardig dieet. Zodoende was ifund vroeg betrokken bij de ontwikkeling van de ideeën die uiteindelijk leidde tot de oprichting van Jack Bean en ook de financiële investering daarin. Mathijs: “Gelukkig weten steeds meer mensen dat een plantaardig menu noodzakelijk is voor een duurzame toekomst. Bij plantaardig eten denken veel mensen echter aan een gebrek aan smaak en textuur. En echt goed plantaardig eten buiten de deur is al snel te duur voor veel mensen. Wij brengen verandering hierin en nemen daarmee hordes weg voor mensen om meer plantaardig te eten. We worden de Starbucks van plantaardig eten.”

Reststromen van het ene product, of van producten die niet tijdig verkopen, worden ingrediënten voor andere items op het menu, zo wordt afval geminimaliseerd.

Jack Bean versnelt de transitie van een niet-duurzaam dierlijk dieet naar een duurzaam plantaardig dieet. De grootste milieuwinst wordt behaald door geen gebruik te maken van dierlijke producten. Daarnaast dragen het circulaire product proces en de focus op lokale voedselstromen bij aan dit doel.

De oprichters willen deze eiwit-transitie verder versnellen door van Jack Bean een betaalbare keten te maken op locaties met veel passanten. De keten-ambitie is overigens niet beperkt tot Nederlandse steden; Londen, Berlijn en uiteindelijk uitbouw in steden in Amerika staan op de agenda.

Investment manager Stefan van Eijk: “Jack Bean past uitstekend bij de doelstellingen van ifund. Twee succesvolle ondernemers, die hun talenten gaan inzetten om de noodzakelijke transitie van dierlijk naar plantaardig eten op te schalen. En het is ook nog eens erg lekker, erg gezond en erg betaalbaar!”

Zie ook de website www.jackbean.nl

Gerelateerde activiteiten

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer

Ifund investeert in Mush Nepal

Voor paddenstoelenkweek is zaad (broed) nodig dat nu geïmporteerd wordt uit buurlanden China en India. De zaden zijn levende organismen en ten gevolge van transport en contaminatie is de kwaliteit van het zaad eenmaal in Nepal zo slecht dat er grote verliezen in productie (50%) optreden. Lokale zaadproductie is door gebrekkige kennis en faciliteiten ook… Lees meer

Ifund investeert in Bundles

Ifund heeft samen met Bundles een vorm gevonden voor financiering van apparaten, die binnen een abonnementsmodel aan klanten ter beschikking worden gesteld. Zo versnellen we de circulaire economie en stimuleren we het betalen voor gebruik van een apparaat in plaats van het bezit ervan. Lees meer

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer

Cowspiracy

De documentaire Cowspiracy gaat over de invloed van de vleesindustrie op de grootste problemen, waar we op Aarde mee te maken hebben.Lees meer

Aquaponics

Ondernemer Alex Konijnenburg vroeg ifund om mee te denken over zijn plannen. Na een campagne voor een huis-tuin-en-keuken aquaponics farm op kickstarter, wilde hij en zijn compagnon onderzoeken, of ze ook een grotere farm konden ontwikkelen, voor bedrijfsleven en horeca.Lees meer