Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam.

Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen een sterk team met verschillende achtergronden. Zo heeft Mathijs onder andere eerder als ondernemer al succesvol NLvoorelkaar opgericht en was Pepijn onder ander chef en oprichter van restaurant Dertien. Mathijs benaderde ifund omdat hij zijn ondernemerschap wilde inzetten om iets aan de klimaatverandering te doen, en na het zien van de documentaire cowspiracy en het lezen van het boek de Verborgen Impact besloot dat hij zich wilde gaan inzetten voor de transitie naar een meer plantaardig dieet. Zodoende was ifund vroeg betrokken bij de ontwikkeling van de ideeën die uiteindelijk leidde tot de oprichting van Jack Bean en ook de financiële investering daarin. Mathijs: “Gelukkig weten steeds meer mensen dat een plantaardig menu noodzakelijk is voor een duurzame toekomst. Bij plantaardig eten denken veel mensen echter aan een gebrek aan smaak en textuur. En echt goed plantaardig eten buiten de deur is al snel te duur voor veel mensen. Wij brengen verandering hierin en nemen daarmee hordes weg voor mensen om meer plantaardig te eten. We worden de Starbucks van plantaardig eten.”

Reststromen van het ene product, of van producten die niet tijdig verkopen, worden ingrediënten voor andere items op het menu, zo wordt afval geminimaliseerd.

Jack Bean versnelt de transitie van een niet-duurzaam dierlijk dieet naar een duurzaam plantaardig dieet. De grootste milieuwinst wordt behaald door geen gebruik te maken van dierlijke producten. Daarnaast dragen het circulaire product proces en de focus op lokale voedselstromen bij aan dit doel.

De oprichters willen deze eiwit-transitie verder versnellen door van Jack Bean een betaalbare keten te maken op locaties met veel passanten. De keten-ambitie is overigens niet beperkt tot Nederlandse steden; Londen, Berlijn en uiteindelijk uitbouw in steden in Amerika staan op de agenda.

Investment manager Stefan van Eijk: “Jack Bean past uitstekend bij de doelstellingen van ifund. Twee succesvolle ondernemers, die hun talenten gaan inzetten om de noodzakelijke transitie van dierlijk naar plantaardig eten op te schalen. En het is ook nog eens erg lekker, erg gezond en erg betaalbaar!”

Zie ook de website www.jackbean.nl

Gerelateerde activiteiten

Nieuw groeikapitaal voor Jack Bean door ifund en Stichting DOEN

Jack Bean is in 2018 opgericht door sociaal ondernemer Mathijs Huis in ’t Veld en duurzame chef en restaurantondernemer Pepijn Schmeink. Het bedrijf serveert lokaal en 100% plantaardig eten op drukke plekken in de stad, en is een pionier in de transitie naar een gezonder en duurzamer dieet. Hierbij hanteert Jack Bean een ketenaanpak, waarbij… Lees meer

Investering voor MycoTEX door ifund en ROM Utrecht Region

Met deze technologie stelt MycoTEX modemerken in staat producten te fabriceren die minder energie, water en chemicaliën nodig hebben dan conventionele materialen zoals leer en textiel. Bovendien wordt het product in 3D vervaardigd in plaats van 2D, wat resulteert in minder snijafval. Verder leent de methode zich uitstekend voor lokale productie, waardoor veel onnodige transportkilometers… Lees meer

Reliving haalt eerste investering op bij stichting ifund

“Reliving moet een plek zijn waar je als eerste een kijkje neemt wanneer je op zoek bent naar een interieuritem,” aldus Ananda van Doorn, medeoprichter van Reliving. Sinds de oprichting in 2019 is het team hard op weg om deze visie waar te maken. Hiermee hoopt Reliving een tegengeluid te kunnen bieden aan fast furniture.… Lees meer

Stichting ifund investeert in De Clique

Op dit moment gaat het overgrote deel van de groente- en fruitresten nog de verbrandingsoven in. Dit terwijl biostromen zoals koffiedik en sinaasappelschillen ook een waardevolle grondstof kunnen vormen om nieuwe producten van te maken. De Clique draagt met haar oplossing bij aan de transitie richting de verwaarding van deze reststromen: afval bestaat niet. De… Lees meer

Ifund verstrekt lening aan La Almendrehesa

La Almendrehesa is ontstaan vanuit de organisatie AlVelAl, wat op zichzelf een initiatief is van Commonland. AlVelAl is opgezet in 2014 met het doel lokale boeren in de Altiplano te ondersteunen in het gebruik van methodes voor regeneratieve landbouw. Op deze manier kan land dat is aangetast door bodemerosie en droogte als gevolg van monocultuur… Lees meer

Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en… Lees meer

Muuras winnaar van de Circular Challenge: Hoogbouw

Hoe kan een fictief hoog gebouw zo circulair mogelijk worden gemaakt? Dat was de vraag die werd beantwoord tijdens deze speciale editie van de BlueCity Circular Challenge waarvan de finale plaatsvond op 6 juli 2020. Vijf teams zijn aan de slag gegaan om hoogbouw zo circulair mogelijk te maken, met aan het einde van drie… Lees meer

Waterweg winnaar van de Circular Challenge 2018

Hoogheemraadschap Delfland had de deelnemers uitgedaagd een product te maken uit baggerspecie. De overwegend vrouwelijke groep studenten maakte een tegel van de reststroom van Hoogheemraadschap Delfland. Deze reststroom bestond voornamelijk uit drab dat uit sloten gevist wordt. De studenten mixten deze drab (voornamelijk bestaande uit modder) met cement en ontwikkelden een waterdoorlatende tegel. Daarmee wordt… Lees meer

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer

Blueroof winnaar van de Circular Challenge 2017

BlueRoof ontwikkelt een substraat uit het roostergoed van de afvalwaterzuivering. In 2020 verwachten ze de eerste daken van een groen dak met het BlueRoof substraat op commerciele schaal toe te passen, maar tot die tijd moet er nog veel worden ontwikkeld en getest in samenwerking met de Hoogheemraadschappen van bv. Schieland en de Krimpenerwaard. Het… Lees meer