Borg

Borg (voorheen Summerheat) ontwikkelt ondergrondse warmteopslagtechnologie. Water dat in een hoogwaardig vat onder de grond zit wordt tot nabij het kookpunt verwarmd en wanneer er warmtevraag is kan dit direct hieruit worden getapt.

Het eerste product zal toegepast worden in eengezinswoningen. Door warmte op te slaan wordt het mogelijk om de warmtevraag beter af te stemmen op wanneer de energie voorradig is. Wanneer het vat erg groot is, is het zelfs mogelijk om in de zomer met zonnecollectoren een zodanige hoeveelheid warm water te produceren en op te slaan dat hiermee de hele winter een huis kan worden verwarmd. Op kleinere schaal kunnen er kortere periodes worden overbrugd, bijvoorbeeld overdag opwekken en de gehele dag verwarmen.

Borg sluit goed aan bij ifund’s focusgebied energie: er wordt lokaal energie opgewekt, opgeslagen en gebruikt wanneer nodig. De potentiële impact is bijzonder groot: 40% van het energieverbruik in Nederland resulteert uit onze warmtevraag en 12% van de uitstoot komt voort uit residentiële verwarming. De transitie naar een gasloze gebouwde omgeving staat hoog op de agenda van de Nederlandse overheid en met haar innovatie biedt Borg een oplossing die bij kan dragen aan deze transitie.

In 2019 heeft ifund geïnvesteerd in Borg. Ifund heeft een directe rol gespeeld bij het ontstaan van de onderneming als financier en medeoprichter, waarbij Stefan van Eijk – ifund’s fund manager – een deel van zijn tijd besteedt als interim CEO van Borg.

Gerelateerde activiteiten

De duurzame samenleving

Voorzitter van ifund, Derk Loorbach, tevens hoogleraar sociaal-economische transities geeft zijn visie aan De Correspondent over ons energiesysteem.Lees meer

Energie uit golven

Een van de investeringen van stichting ifund is Slow Mill. Ondernemer en uitvinder Erwin Croughs bouwt een machine om energie uit golven te oogsten.Lees meer