Zonnepanelendelen.nl

Stichting ifund heeft een investering gedaan in een crowdfund platform voor zonnepanelen. Door de investering, die samen met stichting DOEN wordt gedaan, kan zonnepanelendelen.nl zijn groeiambities verder vorm geven.

ZonnepanelenDelen is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste Nederlandse crowdfundingplatform voor zonne-energie. Sinds de start heeft het platform met meer dan 1000 leden al 900.000 euro aan crowdfunding opgehaald. Dit is onder andere vanwege de opkomende deeleconomie, enorme toename in crowdfunding en de sterk groeiende zonne-energie markt. Dankzij deze kapitaalinjectie kan het platform nu versneld verder groeien.

Samen zonnepanelen delen

Elke Nederlander kan via ZonnepanelenDelen investeren in zonne-energie. Dat kan al vanaf 25 euro en ook zonder zelf een geschikt dak te hebben. Op het platform stellen bedrijven en gemeenten hun lege daken en weilanden ter beschikking voor zonnepanelen. Dankzij het platform kunnen burgers op een eenvoudige manier mee investeren. In Europa is ZonnepanelendenDelen het eerste platform dat zich specifiek op zonne-energie richt, vergelijkbaar met het Amerikaanse Solar Mosaic.

Successen

De eerste projecten zijn inmiddels succesvol gefinancierd. Zo zijn er met hulp van crowdfunding 1100 zonnepanelen op stadion Euroborg geïnstalleerd, worden een agrarische schuur en een middelbare school voorzien van een zonnedak en staat er op dit moment een project open van bijna 7000 zonnepanelen langs de A16 bij Breda. Laatstgenoemde project ‘de ZonneWIJde’ is een burgerinitiatief van inwoners uit Breda.

De grootste zonne-energiecentrale van Europa

De nieuwe projecten zijn een toonbeeld van een brede beweging in Nederland waarin mensen samen werken om duurzame energieproductie te bevorderen. Oprichter van ZonnepanelenDelen Sven Pluut: “Er is een groeiend aantal burgers en gebouweigenaren die graag zonne-energie projecten willen realiseren. Ons platform helpt ze hierbij en organiseert de financiering via crowdfunding. Ook zorgen we gedurende de looptijd van een project voor de administratie en geven we de leden inzicht in de hoeveelheid opgewekte energie”.

De financiering is afkomstig van ifund, Stichting DOEN en een private investeerder.

Alexander van der Have, programmamanager van Stichting DOEN: “Wij investeren in Zonnepanelendelen, omdat zij ervoor zorgen dat duurzame energie voor iedereen toegankelijk wordt. Particulieren, maar ook burgers die samen een energiecoöperatie opzetten of pandbewoners die zich verenigen kunnen via het platform bijdragen aan de financiering en realisatie van lokale duurzame zonne-energie projecten. Juist de decentrale aanpak van het platform werkt goed.”

Wouter Veer, oprichter van ifund, voegt toe dat de energietransitie en de enorme groei van de markt voor zonnepanelen, vraagt om een regisseur die met een goed platform zorgt, dat de financiering van zo veel mogelijk soorten zonne-projecten gerealiseerd kan worden en die ook de financiële afhandeling tussen alle betrokken partijen gedurende de lange looptijd verzorgt.

Related activities

Kitepower receives €3m investment from ifund, ENERGIIQ and Windhandel

Kitepower was co-founded in 2016 by CEO Johannes Peschel and Roland Schmehl, advisor and TU Delft associate professor. During the past years, the team has worked on the development of  the Kitepower Falcon: a 100kW airborne wind energy (AWE) system which enables the generation of renewable energy at remote locations. The hybridisation of these so-called… read more