Kitepower

Als innovatieve start-up in airborne wind energy (AWE) ontwikkelt Kitepower een kostenefficiënt alternatief voor bestaande windturbines. Met haar technologie wil het bedrijf de decarbonisatie van microgrids versnellen, door de afhankelijkheid van dieselenergie op deze locaties af te vangen. Vanuit Delft ambieert Kitepower een wereldwijde pionier te worden in airborne wind energie.

Kitepower is opgericht in 2016 door co-founders Johannes Peschel en Roland Schmehl, die daarmee voortbouwden op het werk van de TU Delft Kite Power research groep. Johannes is Kitepower’s CEO, en Roland is vooral actief als adviseur naast zijn rol als associate professor bij de TU Delft. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf toegewerkt naar haar eerste commerciële toepassing, namelijk de Falcon: een 60m2 kite with 100kW rated power. Met deze propositie hoopt Kitepower een revolutie teweeg te brengen in de off- en microgrid markt, waar energieopwekking via diesel nog de norm is. Met ifund zijn we trots Kitepower te kunnen ondersteunen in haar missie: ‘clean, affordable and sustainable energy to everyone’.

Vergeleken met conventionele windtechnologie heeft Kitepower een aantal fundamentele voordelen. Zo vereist het systeem tot 90% minder materiaal ten opzichte van windturbines: de kites hebben geen grondstof-intensieve torens nodig, noch zware fundering, waardoor een kitesysteem makkelijker te vervoeren en installeren is. Hier komt bij dat een kitesysteem hogere luchtlagen kan bereiken, waar de wind harder en consistenter waait, wat resulteert in een hogere capaciteitsfactor en daarmee kostenefficiënte energieopwekking.

Onze investering in Kitepower was afgerond in juni 2021, en is gedaan samen met co-investeerders ENERGIIQ en Windhandel Beheer, het investeringsvehikel van Henk Hutting, ook wel de grootste fan van Kitepower genoemd. Als vroege investeerder en bevlogen adviseur heeft hij in de afgelopen jaren Kitepower in belangrijke mate ondersteund. Ondanks zijn overlijden eerder dit jaar, zijn we zeer dankbaar dat Henks nalatenschap via Kitepower voortleeft.