De Clique

De Clique haalt met haar grondstoffenservice biostromen zoals koffiedik en sinaasappelschillen CO2-neutraal op bij bedrijven, supermarkten en horeca in stedelijke gebieden. Met deze reststromen worden vervolgens nieuwe producten ontwikkeld zoals brood, zeep en bier. Op deze manier wordt een hyperlokale circulaire keten gecreëerd: grondstoffen uit de stad vormen de basis voor nieuwe producten voor de stad.

De Clique is opgericht in 2019 door Anja Cheriakova en Bas van Abel, die beiden uitgebreide ervaring hebben binnen sociaal ondernemerschap (o.a. BinBang en Fairphone). Het bedrijf is gestart in Utrecht, waar ze inmiddels meer dan 60 klanten hebben, waaronder Hoog Catharijne en Universiteit Utrecht. Het doel is om deze propositie binnen vijf jaar uit te rollen naar andere steden, waaronder Rotterdam en Amsterdam.

Onze investering in De Clique is gedaan met co-investeerders Fair Capital Partners, Blue Parasol Investments en Pymwymic Donor Involve Fund. Noemenswaardig is dat er geïnvesteerd is op basis van de principes van steward ownership. Hiermee wordt de zeggenschap over De Clique ondergebracht in een aparte stichting, waardoor de missie van het bedrijf op de lange termijn gewaarborgd wordt.

Op het TEDxUtrecht Countdown evenement hebben Anja en Bas een presentatie gegeven over de ‘zero waste cities’ die ze met De Clique realiseren – de video hiervan zie je hieronder!

Gerelateerde activiteiten

Cowspiracy

De documentaire Cowspiracy gaat over de invloed van de vleesindustrie op de grootste problemen, waar we op Aarde mee te maken hebben.Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer