De Streekboer

De Streekboer werkt aan een beter, duurzamer en eerlijker voedselsysteem door korte en transparante voedselketens in Noord-Nederland te realiseren. 

De meerderheid van het voedsel dat we consumeren wordt niet op een eerlijke manier geproduceerd en verkocht. Hierdoor ontstaan veel (maatschappelijke) problemen, zoals dat meer dan 50 procent van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht, er helaas nog steeds elke twee seconden een voetbalveld aan bos verdwijnt, bijna de helft van het voedsel dat geproduceerd wordt onze monden niet haalt en veel boeren geen eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. De missie van De Streekboer is om hier verandering in te brengen.

De Streekboer is in 2015 opgericht door Sandra Ronde. Via het platform kunnen consumenten groenten, fruit, vlees, zuivel, brood en meer rechtstreeks van de lokale boer bestellen. De boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of zijn af te halen bij een van afhaalpunten in Noord-Nederland. Met deze activiteiten draagt de onderneming bij aan een beter voedselsysteem door transparantie te vergroten, consumenten voor te lichten, transportkilometers en voedselverspilling te reduceren en boeren een eerlijke prijs voor hun producten te betalen.

Ifund heeft november 2021 in De Streekboer geïnvesteerd. Met deze investering timmert De Streekboer hard aan de weg richting een eerlijker voedselsysteem. Dit doet de onderneming door eerst haar positie in Noord-Nederland te versterken en daar meer klanten en producenten aan zich te binden, om vervolgens ook andere regio’s te gaan bedienen.

Gerelateerde activiteiten

Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en… Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer