Chainable

Chainable is opgericht met de missie een wereld te creëren zonder afval, door te starten bij een van de meest gebruikte plekken in een huishouden: de keuken. Na in 2021 kennis te hebben gemaakt, zijn we als ifund zeer onder de indruk over wat het bedrijf in korte tijd al heeft weten te bereiken. Daarom hebben we in september 2023 met veel plezier geïnvesteerd in Chainable, samen met Fair Capital.

Cees van Nispen (76), een ervaren keukenondernemer, heeft Chainable samen met Simon Rombouts (29) en Jordy van Osch (28) in 2020 opgericht. De uitgebreide ervaring van Cees, samen met de innovatieve ideeën over circulariteit van Simon en Jordy, hebben Chainable een winnend team gemaakt dat klaar is om de traditionele keukenwereld op zijn kop te zetten. 

Door het ontwikkelen van een circulaire keuken, streeft Chainable naar het sluiten van materiaalketens om de menselijke druk op ecosystemen te minimaliseren. Tot op heden wordt 40.000 ton aan oude keukenonderdelen per jaar weggegooid en veelal verbrand, doordat traditionele keukens niet ontworpen zijn om hergebruikt te worden. Gezien de bouwsector binnen 2050 volledig circulair moet worden volgens nieuwe wetgeving, zijn innovaties als Chainable keukens zeer belangrijk om dit te bewerkstelligen.  

Maar wat houdt een circulaire keuken in? Chainable heeft een keukenconcept ontwikkeld dat modulair en daardoor veel duurzamer is dan een traditionele keuken. Chainable keukens bestaan uit een stalen frame, waarop met een speciaal ontwikkeld kliksysteem alle platen van de keuken op gemonteerd kunnen worden. Het bijzondere aan dit systeem is niet alleen dat er hierdoor veel minder spaanplaten gebruikt hoeven te worden, maar dat elk onderdeel hierdoor vervangen, refurbished en hergebruikt kan worden. Elk keukenonderdeel wordt bijgehouden in een speciaal ontwikkeld ‘materialenpaspoort’, zodat het proces inzichtelijk en efficiënt blijft. De Chainable werkwijze maakt het mogelijk om alle keukenonderdelen in de kringloop te houden en niks te verspillen.

Ifund heeft met plezier in september 2023 in Chainable geïnvesteerd samen met Fair Capital Impact Fund. De financiering wordt voornamelijk gebruikt om Chainable’s operatie verder op te schalen. Op deze manier steunen we Chainable om de wereld keuken per keuken een stuk duurzamer te maken.   

Gerelateerde activiteiten

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer

De duurzame samenleving

Voorzitter van ifund, Derk Loorbach, tevens hoogleraar sociaal-economische transities geeft zijn visie aan De Correspondent over ons energiesysteem.Lees meer